<< назад


Вътрешна политика по отношение на Еврейския въпрос

Вътрешна политика по отношение на Еврейския въпрос

В края на август 1943 г. на българското правителство се налага “да избегне за момента всякакви вътрешнополитически мъчнотии поради еврейския въпрос както и свързаната с това ненужна сензация извън границите”.
Прочети още >
514

Обвинителен акт, показания на обвиняемите, свидетелски показания и бележки на Вергил Димов по делото на Мати Пинкас, Роза Варсано, Йосиф Леви, Сами Герон, Жак Фархи и Алегрета Мануах, обвинени в активна организационна дейност сред младежи евреи за образуване на ремсови групи, за разпространяване на позиви и др.

София, 19 юни – 1 дек. 1943

Вижте всички 58 изображения на документа

487

Извлечения от доклади на Дочо Христов, министър на вътрешните работи и народното здраве, и областните полицейски началници за неуспеха на правителството при изселването на евреите.

София, 28 септ. – 4 окт. 1943

Вижте всички 42 изображения на документа

499

Преписка на Дирекция на полицията с Щаба на войската, Комисарството по еврейските въпроси и Министерство на външните работи и изповеданията за евреи, напускащи България през Свиленград.

София, Кюстендил, Свиленград, 10 февр. – 27 юли 1944

Вижте всички 19 изображения на документа

497

Полицейско разследване на Филип Маркус по повод писмото му до Швейцария за транзитно преминаване през България за Палестина на 4000 евреи.

София, Лом, 30 ян. – 19 авг. 1944

Вижте всички 13 изображения на документа